Habilitats Comunicatives
Jo, docent
Faig docència des del cor. L'amor és la força transformadora més poderosa que hi ha. No hi ha educació sense amor. A la meva feina, permeto que sigui l'alumnat qui marqui el seu propi ritme i els seus límits. Partim d'una base molt senzilla: classes teòriques que desafien la reflexió crítica i activitats pràctiques individuals i grupals per al desenvolupament de la competència digital docent.
Considero que cada estudiant és únic, amb els seus coneixements previs, les seves inquietuds i el seu desig d'autosuperació. La combinació d'aquests tres elements fa que, tot i que jo estableixi els paràmetres mínims per aprovar l'assignatura, en realitat un gran nombre d’estudiants aspirin a màxims i destaquin o bé per la qualitat dels seus treballs o per la inversió d'esforç i il·lusió que fan a les seves creacions.
La meva docència
Soc una de les docents i coordinadora de la matèria Habilitats Comunicatives. Aquesta és una matèria de 12 crèdits impartida al primer curs dels graus de Doble Titulació en Educación Infantil i Primària, Educació Infantil, Educació Primària, Pedagogia i Educació Social a la Facultat de Ciències de l'Educació. Habilitats Comunicatives s'estructura en tres mòduls: Alfabetització Multimodal, Habilitats Orals i Habilitats Escrites. L´experiència que explico aquí està emmarcada en aquesta matèria. Representa el primer de tres mòduls: Alfabetització Multimodal té 6 crèdits i es desenvolupa durant el primer quadrimestre del curs. Per la docència impartida en aquest mòdul, al curs 2020-2021, vaig representar el meu àmbit de coneixement en el grup de treball del PDI que va detectar i avaluar bones pràctiques docents a la URV durant el període de confinament i de docència híbrida a causa de la covid-19. Vaig estar seleccionada per participar en aquesta proposta de millores en la docència atesa la meva trajectòria i interès en l’àmbit de la innovació docent.
Teoria
A les classes teòriques replantegem el sentit de l'alfabetització actualment. Repensem què vol dir estar alfabetitzat en el context del segle XXI, quines competències ha de tenir l'educador en l'actualitat i quines implicacions hi ha per a l'alumnat el fet que els i les docents no actualitzin la seva visió i competència digital. Arribem a descriure l'alfabetització com un procés continu en què actualitzem constantment les nostres habilitats d'intervenció en el món de manera crítica i assertiva, integrant els llenguatges i les eines pròpies del moment present.
Pràctica
A les classes pràctiques, l'alumnat esdevé el protagonista del procés d’aprenentatge. Desenvolupen activitats grupals i individuals que repten a traduir de manera tangible les reflexions elaborades de forma teòrica. Els alumnes reben, mitjançant el fòrum de l'aula virtual, guions de treball setmanals. Aquests guions permeten que l'alumnat sigui molt més autònom a l'hora de treballar i explorar espais d’aprenentatge com els oferts pel CRAI per a la realització dels treballs, molts dels quals requereixen un ambient sonor tranquil per a la seva realització. De forma individual, els i les alumnes creen un e-portafilis i de forma col·laborativa, creen una web en grups de fins a 5 estudiants.
E-portafolis
A l'e-portafolis, els alumnes han de crear 4 entrades com a resultat de reflexions guiades: 1) Qui sóc; 2) Qui m'agradaria ser; 3) El meu futur professional; 4) Allò après a l'experiència APS. L'e-portafolis s'avalua a través de coavaluació. La co-avaluació es defineix com el moment en què l’alumnat mesura l'assoliment dels aprenentatges dels seus companys i companyes i forma part de l'avaluació formativa en el procés d'ensenyament-aprenentatge, ja que regula i millora el seu propi aprenentatge. Cada estudiant és avaluat per i avalua a 3 companys o companyes. 85% de la seva nota correspon a la mitjana de l'avaluació rebuda i 15% és la seva nota d’avaluador o avaluadora.
Web
A la web els grups han de crear una infografia, un vídeo, un podcast i un còmic. El curs 2022-2023 em vaig atrevir amb l'Aprenentatge Servei. En lloc de dir jo a l'alumnat què hauria d'explicar a les seves peces comunicatives, vaig deixar que fossin les associacions participants del meu projecte APS les que ho fessin. El meu objectiu era posar els resultats d'aprenentatge de l'alumnat al servei de la societat de manera general, i de les entitats col·laboradores de manera molt particular. El que vam aconseguir, no obstant, va transcendir amb escreix aquest objectiu. L'alumnat va sentir que els seus treballs tenien un valor afegit en ser creats a partir d'una demanda real i va experimentar una ampliació potent d'horitzons en conèixer realitats molt diferents de la seva. Jo vaig sentir que la meva docència tenia un sentit més gran per l'efecte sensibilitzador que ha generat a l'alumnat i vaig aprendre molt amb les entitats i els alumnes.